Home / Αφιερώματα / 29 Ιουλίου 1973: Το δημοψήφισμα που οργάνωσε η χούντα καταργεί τη Μοναρχία με ποσοστό 78,4%

29 Ιουλίου 1973: Το δημοψήφισμα που οργάνωσε η χούντα καταργεί τη Μοναρχία με ποσοστό 78,4%

Στις 29 Ιουλίου του 1973 το δημοψήφισμα που οργάνωσε η χούντα καταργεί τη Μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Το Δημοψήφισμα του 1973 υπήρξε το δεύτερο από τα δύο δημοψηφίσματα που διενέργησε η χούντα των συνταγματαρχών. Διεξήχθη την Κυριακή 29 Ιουλίου 1973 και σκοποί του ήταν: * Να εγκριθεί από το εκλογικό σώμα σχέδιο ψηφίσματος με τον τίτλο "Περί τροποποιήσεως τού από 15ης Νοεμβρίου 1968 Συντάγματος" * Η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοκρατίας (Γεώργιος Παπαδόπουλος και Οδυσσέας Αγγελής αντίστοιχα) για θητεία 8 ετών. * Να εγκριθεί η πολιτειακή αλλαγή, δηλαδή…

Review Overview

Summary : Το πρώτο δημοψήφισμα της χούντας

User Rating: 4.85 ( 1 votes)
0

Στις 29 Ιουλίου του 1973 το δημοψήφισμα που οργάνωσε η χούντα καταργεί τη Μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Το Δημοψήφισμα του 1973 υπήρξε το δεύτερο από τα δύο δημοψηφίσματα που διενέργησε η χούντα των συνταγματαρχών. Διεξήχθη την Κυριακή 29 Ιουλίου 1973 και σκοποί του ήταν:

* Να εγκριθεί από το εκλογικό σώμα σχέδιο ψηφίσματος με τον τίτλο “Περί τροποποιήσεως τού από 15ης Νοεμβρίου 1968 Συντάγματος”

* Η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοκρατίας (Γεώργιος Παπαδόπουλος και Οδυσσέας Αγγελής αντίστοιχα) για θητεία 8 ετών.

* Να εγκριθεί η πολιτειακή αλλαγή, δηλαδή να εγκριθεί η κατάργηση της μοναρχίας που είχε αποφασίσει και εκτελέσει δύο μήνες νωρίτερα ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν με Συντακτική Πράξη (1 Ιουνίου 1973) είχε εγκαθιδρύσει το πολίτευμα της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με προσωρινό πρόεδρο τον ίδιο. Για τα τρία ερωτήματα μαζί, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν με “Ναι” ή “Όχι”.

 

Το πρώτο δημοψήφισμα της χούντας

Το δημοψήφισμα του 1968 υπήρξε το πρώτο από τα δύο δημοψηφίσματα που διενέργησε η χούντα των συνταγματαρχών (το δεύτερο ήταν το 1973). Διεξήχθη την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 1968 και το εκλογικό σώμα κλήθηκε να εγκρίνει με “Ναι” ή “Όχι” σχέδιο συντάγματος το οποίο είχε νωρίτερα δημοσιοποιηθεί. Δικαίωμα ψήφου δεν είχαν οι πολιτικοί κρατούμενοι οι οποίοι είχαν συλληφθεί και εκτοπιστεί από τον Απρίλιο του 1967.

Κυρίαρχη στη διαφημιστική εκστρατεία της χούντας ήταν η λέξη “ΝΑΙ”, η οποία προωθήθηκε από όλα τα μέσα της εποχής, όπως αφίσες, έντυπο υλικό, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και εφημερίδες.

Ο Ριζοσπάστης της Τρίτης 10 Δεκέμβρη 1974, πανηγυρίζει το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος.

Το “Σχέδιο Συντάγματος” που εγκρίθηκε ίσχυσε από τις 15 Νοεμβρίου 1968 και είναι γνωστό ως Σύνταγμα του 1968. Με τη Μεταπολίτευση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού, καθώς και του 1973 θεωρήθηκαν νόθα και ταπεινωτικά για τον ελληνικό λαό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*